Duur: 8 blokken
Minimale ervaring: Computer basiskennis

In dit tijdperk van de digitale camera klikken we er maar op los en na verloop van tijd, zie je door de grote hoeveelheid foto’s, door de bomen het bos niet meer!
Wat vroeger in de DOKA (donkere kamer) gebeurde, doen we in dit digitale tijdperk op de computer.
Voor al deze aspecten is Lightroom* de oplossing. Lightroom is hét programma om de complete workflow (alle handelingen) voor je foto’s te verzorgen: archiveren, bewerken en publiceren!
Maar hoe gaat dat dan? Wat is het? Hoe werkt het? Hoe moet je ermee beginnen?
Tutorials (vaak Engelse) en videoclips genoeg op het internet. Maar dat is een beetje saai, zo in je eentje achter je PC en dan ook nog iedere keer weer overschakelen tussen de websites en het Lightroom-programma.

Daarom is er nu bij CDL de mogelijkheid om het anders te doen.
In de cursus geven we uitleg en gaan we het programma interactief en samen met “collega-amateurfotografen” ontdekken. Een cursus die bedoeld is voor enthousiaste amateurfotografen, maar ook voor beginners een aanrader. In feite voor iedereen die toch nog iets meer uit zijn foto’s wil halen. In de cursus wordt een basis gelegd om goed met het programma overweg te kunnen. Dit doen we door afwisselend basisinformatie te bekijken en die dan samen uit te proberen aan de hand van voorbeelden.
Aan bod komen o.a.: wat is Lightroom en wat is het niet; de gebruikersinterface; wat zit er in de bibliotheek; importeren; archiveren; selecteren; aanpassen metadata; en vooral ontwikkelen/bewerken en exporteren.

Benodigde materialen

We gaan ervan uit dat je je eigen laptop meebrengt waarop de Lightroom-software geïnstalleerd is.
Voor de cursus maken we gebruik van de laatste Lightroom Classic versie.
De specifieke eigenschappen van Lichtroom mobile (de Cloud versie) worden niet in deze workshop behandeld.

*) Lightroom ( Adobe Photoshop Lightroom Classic CC), is een uitgebreid en veelzijdig, professioneel softwareprogramma voor het beheren, bewerken en weergeven van je digitale (RAW) foto’s.

Het is een zogenaamd “workflow” programma, ook wel “metadata editor” programma genoemd. Belangrijk hierbij is dat de originele foto onaangetast blijft!

Lightroom Classic is een abonnement versie verkrijgbaar bij Adobe.